Εντυπώσεις φοιτητών

Συμμετοχή της φοιτήτριας Δέσποινας Τορναζάκη στο Πρόγραμμα Κλασική Κινητικότητα μέσω Erasmus στην Πορτογαλία

Το να λάβω μέρος στο πρόγραμμα του Erasmus ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει έως τώρα στη ζωή μου. Οι λόγοι για να ζήσει κάποιος αυτή την εμπειρία είναι αμέτρητοι και όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα αρνητικό!

Γνωρίζεις μια νέα κουλτούρα, ήθη και έθιμα της χώρας που βρίσκεσαι, εξοικειώνεσαι με τη διαφορετικότητα! Βγαίνεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, γίνεσαι αυτόνομος και ανεξάρτητος!

Θα δεις διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας, διαφορετικά μαθήματα, κάποια από αυτά πολύ ενδιαφέροντα!

Συναναστρέφεσαι με άτομα από όλο τον κόσμο, κάνεις φιλίες με παιδιά από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν για πάντα!

 

Συμμετοχή της φοιτήτριας Αρτεμίσας Λάμτσε στο Πρόγραμμα Κινητικότητα για Πρακτική Άσκηση μέσω Erasmus στην Αγγλία

Ονομάζομαι Αρτεμίσα Λάμτσε και είμαι πλέον απόφοιτη του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Παρακάτω θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου μέσα στα χρόνια των σπουδών μου και αυτή αφορά την πρακτική μου άσκηση που υλοποιήθηκε στο εξωτερικό μέσα από το πρόγραμμα ERASMUS+ και της υποτροφίας που έλαβα.

Μπαίνοντας λοιπόν στην σχολή αυτή το 2017 δεν πίστευα ποτέ ότι θα καταφέρω να φύγω στο εξωτερικό για σπουδές, όμως τελικά όταν θέλεις κάτι πολύ αυτό γίνεται και όταν ακόμα έχεις δίπλα σου την καθοδήγηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου σου τότε αυτό γίνεται ακόμα ευκολότερο. Θέτοντας λοιπόν ως στόχο να υλοποιήσω την πρακτική μου άσκηση σε έναν παιδικό σταθμό του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα της Αγγλίας αποφάσισα να ψάξω για το πρόγραμμα ERASMUS+, ένα πρόγραμμα που σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις ένα κομμάτι των σπουδών στο εξωτερικό. Παρακολουθώντας λοιπόν τις ανακοινώσεις της σχολής μου διάβασα για τις υποτροφίες του προγράμματος, τις χώρες επιλογής και ξεκίνησα ευθύς αμέσως την διαδικασία. Ήρθα σε επαφή με πολλούς σταθμούς της Αγγλίας, αναζήτησα για σπίτι και ζήτησα και την βοήθεια κάποιων καθηγητών μου στέλνοντάς μου μια συστατική επιστολή για να μπορέσω να εγκριθώ από τους διάφορους παιδικούς σταθμούς που βρήκα. Η βοήθεια που έλαβα από τους καθηγητές και το Πανεπιστήμιο ήταν σημαντική και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Όταν λοιπόν η αίτηση μου εγκρίθηκε και ενημερώθηκα από το γραφείο του ERASMUS+ πως έλαβα την υποτροφία μου και θα μετακινηθώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ένιωσα πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Ένιωσα ότι ο στόχος μου είχε επιτευχθεί και πως είχε έρθει η ώρα να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Ετοίμασα βαλίτσες, αποχαιρέτησα τους δικούς μου ανθρώπους και τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Από την μια μου έλειπε η χώρα μου, το Πανεπιστήμιο μου, από την άλλη όμως ένιωθα τόση περιέργεια για τα νέα πράγματα που θα έβλεπα και θα μάθαινα. Φτάνοντας λοιπόν στην Αγγλία όλα ήταν όμορφα. Οι ρυθμοί ζωής, η χώρα, ο καιρός ακόμα και οι άνθρωποι. Τόσες πολλές εθνικότητες και τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι όλοι μεταξύ μας. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους, αντάλλαξα κουβέντες και έμαθα για την χώρα από ντόπιους εκεί και όλα αυτά μέσα από την ευκαιρία που μου είχε προσφέρει το Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα ERASMUS+. Στον παιδικό σταθμό που εργάστηκα έμαθα πολλά, γνώρισα και εκεί ανθρώπους και έμειναν και εκείνοι άφωνοι από το πόσα πράγματα ήξερα μέσα από το Πανεπιστήμιο φυσικά αλλά και δικιάς μου προσωπικής δουλειάς.

Έτσι λοιπόν περνώντας ο καιρός και ολοκληρώνοντας την πρακτική μου ήρθε η ώρα να γυρίσω στην Ελλάδα για να λάβω το πτυχίο μου και νιώθω τόσο γεμάτη από όλη την πορεία των σπουδών μου. Πήρα γνώσεις, γνώρισα νέους φίλους, ήρθα σε επαφή με αξιόλογους καθηγητές και πάνω από όλα έζησα μια εμπειρία αξέχαστη. Να κυνηγάτε τα όνειρά σας και να αγαπάτε αυτό που κάνετε, μόνο έτσι θα καταφέρετε να είστε ολοκληρωμένοι και χαρούμενοι άνθρωποι.

Εις το επανιδείν…

ΑΡΤΕΜΙΣΑ ΛΑΜΤΣΕ

 

Συμμετοχή της φοιτήτριας Μαρία – Άννα Μπαλή στο Πρόγραμμα Κλασική Κινητικότητα μέσω Erasmus στο Πόρτο

Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus έλαβε μέρος τον Σεπτέμβριο του 2019 με προορισμό το Πόρτο. Αν και διήρκησε μόλις έξι μήνες, οι αναμνήσεις αυτές, καθώς και τα μαθήματα τα οποία αποκόμισα από αυτή την εμπειρία θα είναι συνοδοιπόροι μου για μια ζωή. Η αγάπη μου για ταξίδια, το ενδιαφέρον μου για αλληλεπίδραση με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, καθώς και η επιθυμία μου να γνωρίσω ποικιλόμορφους μεθόδους διδασκαλίας, υπήρξαν οι κύριοι άξονες που με ώθησαν στην συμπλήρωση της αίτησής μου.
Χάρις την στήριξη των καθηγητών του τμήματος, του Πανεπιστημίου και του συνεργαζόμενου Ιδρύματος το όνειρο αυτό μπόρεσε να γίνει εφικτό και λίγους μήνες ύστερα της αίτησης βρέθηκα να ετοιμάζω τις βαλίτσες της αναχώρησης. Βαλίτσες γεμάτες ενθουσιασμό, μα συνάμα και λίγη αγωνία για το άγνωστο, που κατά τη διαδικασία της επιστροφής φάνταζαν ασήκωτες. Πως άλλωστε να στοιβαχτούν τόσες αναμνήσεις, εμπειρίες, γέλια, φιλίες και γνώσεις μέσα σε δύο ρόδες;
Μέσα από το πρόγραμμα Erasmus εξελίσσεσαι τόσο νοητικά, όσο και πνευματικά. Καλλιεργείσαι, ανταλλάσσεις απόψεις, καταρρίπτονται τυχόν υπάρχοντα στερεότυπα, μαθαίνεις νέες πτυχές του εαυτού σου και γίνεσαι μια καλύτερη σου εκδοχή ωριμάζοντας. Βέβαια, όσο πλούσιο λεξιλόγιο και αν έχει η ελληνική γλώσσα, τα λόγια φαντάζουν πάντα φτωχικά, όταν χρειάζεται να περιγράψεις όσα με την καρδιά μαθαίνεις και με το νου αγαπάς…
…και αν τελικά ο δρόμος σου για την Ιθάκη επιθυμείς να είναι μακρύς, γεμάτος γνώσεις και ταξίδια, τότε το πρόγραμμα Erasmus είναι εκείνο το ταξίδι που θα επιθυμούσες να είχε μεγαλύτερη διάρκεια.

Μαρία – Άννα Μπαλή

 

video
play-sharp-fill