Συμμετοχή της Ομάδας Μουσειακής Αγωγής στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Συμμετοχή της Ομάδας Μουσειακής Αγωγής στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Κάθε χρόνο τα Μουσεία γιορτάζουν παγκοσμίως στις 18 Μαΐου με δωρεάν είσοδο και πολλές δράσεις. Φέτος το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία θα γιορτάσει μαζί τους με τη νεοσύστατη ομάδα Μουσειακής Αγωγής που οργάνωσε και συντονίζει η Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δέσποινα Καλεσοπούλου.

Το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την  Έρευνα”. Η ομάδα μας συνεργάστηκε με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και θα υλοποιήσει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδίασε για οικογένειες με παιδιά 3-6 ετών, ερευνώντας και αξιοποιώντας τις συλλογές του Παιδικού Μουσείου.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 11.00-12.00

«Τα παιχνίδια της Καλήπιας»

Τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να πάρει τα παιχνίδια σου; Και τι μπορεί να μας μάθει η Καλήπια ώστε να λύνουμε τις διαφορές μας χωρίς να μαλώνουμε;

 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 13.30-14.30

«Φιγούρες από σκιά»

Παιχνίδια με το φως και τις σκιές και αρχηγό τον Καραγκιόζη!

Χώρος υλοποίησης: Παιδικό Μουσείο, Κτήριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 (στάση Μετρό: Ευαγγελισμός)

Η συμμετοχή (οικογένειες με παιδιά 3-6 ετών) είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 210 3312995-6 (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00-15:00).

https://www.hcm.gr/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5/

 

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στα μουσεία και τους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, πατήστε εδώ.

Φιγούρες από σκιά

Τα παιχνίδια της Καλήπιας

 

Η Ομάδα Μουσειακής Αγωγής είναι εθελοντική και τα μέλη της είναι φοιτήτριες που παρακολούθησαν επιτυχώς το μάθημα «Εισαγωγή στη Μουσειοπαιδαγωγική». Στόχος της ομάδας είναι να προσφέρει την ευκαιρία να εφαρμοστούν οι μελέτες μουσειακών προγραμμάτων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος ή να σχεδιαστούν νέες δράσεις σε συνεργασία με τα μουσεία της πόλης μας, προσφέροντας πολύτιμη πρακτική εμπειρία στις συμμετέχουσες και τη χαρά της ανακάλυψης των μουσείων μέσα από την οπτική των μικρών επισκεπτών.

Αρχικές μελέτες εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Δήμητρα Αθουσάκη (Φιγούρες από σκιά), Ελισάβετ Γαλανοπούλου (Τα παιχνίδια της Καλήπιας)

Επεξεργασία σχεδιασμού, προετοιμασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Δήμητρα Αθουσάκη, Μαρία Γούτση, Δήμητρα Νικολοπούλου, Αλεξάνδρα Παπαδάκη